Superpesis


Haastattelussa Atte Brandt


Redsien uusista pelaajista esittelyyn pääsee seuraavaksi Atte Brandt, joka palaa Superpesiskentille kolmen alemmissa sarjoissa vietetyn kauden jälkeen. Menneellä kaudella Brandt voitti Ykköspesiksen lyöjäkuninkuuden 57 lyödyllä juoksulla Kouvolan Pallonlyöjien paidassa.

25-vuotias Brandt on Jyväskylän Kirin kasvatti. Lajivalintaan vaikutti isoveli Jan Brandt, joka on pelannut esimerkiksi 22 runkosarjan ottelua Ykköspesistä ja yhden Superpesisottelun. Nykyään Jan Brandt toimii tuomarina Superpesistasolla. 

-Se oli muistaakseni vuosi 2006 tai 2007, kun aloitin pesäpallon. Isoveli pelasi pesäpalloa ja itsekin innostuin. Vähän sen jalanjälkiä seurattiin. Myös äiti on pelannut nuorempana, vaikka ei ihan SM-sarjatasolla. Sieltä jotain pesäpallogeenejä löytyy kuitenkin. 

-Kyllä siinä pienempänä on kaikennäköisiä muitakin lajeja ollut mukana. Jääkiekko ja salibandy on ne mitä kauimmin on tullut harrastettua pesäpallon ohella. Pesäpallo sitten koitui ykköslajiksi. 

Ensimmäiset miesten pelit Brandt pelasi kaudella 2012 Kirin yhteistyöjoukkueen Lievestuoreen Kisan Suomensarjajoukkueessa samana kesänä, kun hän täytti 15 vuotta. Superpesisdebyytti tuli Kirin paidassa kaudelta 2014. Uran ensimmäinen siirto nähtiin kaudella 2015, kun Brandt siirtyi Kankaanpään Mailan riveihin. 

-Siinä oli sellainen pieni visiitti Kankaanpäähän. Käytiin B- ja A-poikien pelejä pelaamassa ja muutama peli Superiakin. A-pojissa voitettiin vielä Suomen mestaruus, niin se oli ihan hyvä reissu kaikin puolin. 

Seuraavat kaksi kautta meni taas Jyväskylässä, jonka jälkeen oli vuorossa kaksi kautta Superpesistä. Ensiksi kausi 2018 kokonaan Hyvinkään Tahkossa ja seuraavan kauden puolivälissä tuli siirto Koskenkorvan Urheilijoihin. Lisäksi hän pelasi muutamia pelejä Ykköspesistä Jokioisten Koetuksen ja Pöytyän Urheilijoiden riveissä. Matkaan mahtui uran toinen poikien Suomen mestaruus Tahkon paidassa kaudelta 2018 ja myös A-poikien Itä-Länsi edustus samalla kaudella.

Kaudella 2020 Brandt pelasi Ykköspesistä Alajärven Ankkureissa ja viime kaudella hän voitti Ykköspesiksen lyöjäkuninkuuden Kouvolan Pallonlyöjien kakkosjoukkueessa. Näiden kausien välissä hän pelasi vuoden Suomensarjaa Jyväskylän Kiri 2020 joukkueessa.  

-Niin siinä kävi, että tällainen värikäs polku on ollut. Välillä on hyvä käydä hakemassa vähän vauhtia ja onnistumisia.  

Tulevalla kaudella edessä on paluu Superpesiskentille kolmen välikauden jälkeen. Mikä toi Brandtin Reds-paitaan ja mikä on tulevan kauden tavoite? 

-Tietenkin yksi syy oli se, että haluaa näyttää, että peli kulkee myös Superin tasolla. Sitten keskusteluja käytiin, niin kiinnostus oli molemmin puoleista. Se oli sitten loppupeleissä helppo ratkaisu, että siirtyy tänne. 

-Kyllä varmaan ensisijainen tavoite on oman roolin kautta auttaa joukkuetta parhaalla mahdollisella tavalla mikä se sitten tulee olemaankaan. Onko se sitten enemmän vaihtotilanteita vai kotiutustilanteita? Se voi olla, että se on sellainen sekoitus. Mutta parhaalla mahdollisella tavalla koitetaan auttaa joukkuetta menestymään ja voittamaan pelejä. Sanoisin, että olen sellainen peliä ymmärtävä taitava pelaaja. Siinä on sellaiset millä lähtisin ensimmäisenä kuvailemaan.

Pidemmän tähtäimen tavoite on vielä hieman epävarma. 

-En ole ehtinyt miettiä vielä. Tässä on iso loukkaantuminen takana. Hetki kerrallaan on lähdetty rakentamaan uutta nousua sieltä. Kyllähän se tavoitteena on, että pystyy lyömään juoksuja myös Superpesiksen puolella. Se on varmaan se isoin tavoite. 

Aikaisemmilla Superpesiskausilla Brandt nähtiin lautasen äärellä. Nyt kuitenkin loukkaantumisen jälkeen tarkoitus on pelata jokerina. 

-Kyllä tuo olkapääleikkaus oli pitkä prosessi. Ainakin toistaiseksi on tällä hetkellä sellaiset fiilikset, että keskitytään tuohon lyöntihommiin pelkästään. Sellaisella idealla toistaiseksi mennään.

Muiden pelaajien tavoin myös Brandtin mietteet IPV:n joukkueesta ovat positiiviset. 

-Porukkahan tässä on tosi hyvä. Tosi nuori joukkue ollaan, että ei sellaisia ns. ikänestoreita hirveästi. Hyvin tulee porukka keskenään toimeen. Harkkapeleissä kokoonpanot vähän eläneet. Suht hyviä pelejä ne on kuitenkin olleet, ja antanut infoa valmennukselle ja pelaajille missä vaiheessa ollaan menossa tätä kautta. 

Brandt kuuluu joukkueen reissupelaajiin, joten Imatra on vielä kaupunkina tuntematon. 

-Ei ole vielä hirveästi tullut tuolla keskustan puolella pyörittyä, että minkälainen kaupunki tämä sitten oikeasti on? On painottunut tähän Ukonniemen ja Kylpylän maastoon tämä Imatralla oleminen. Katsotaan sitten kesällä, kun muuttaa tänne. Tulee varmasti enemmän tutuksi. 

-Tällä hetkellä asustelen Lahdessa. Siellä pääsee ihan hyvin treenailemaan. Lyöntikaverin kun aina löytää, niin pääsee lyömään palloa. Fysiikat pystyy tekemään omatoimisesti hyvin, niin ei ole sen puoleen ollut mitään ongelmia. 

-Opiskelen tietojenkäsittelytradenomiksi. Toinen vuosi on opintoja menossa ja kova tavoite on, että siitä ensi keväänä valmistuisi. Sitten katsotaan mihin elämä kuljettaa.  

 

Samuli Pulkkinen samuli.17@hotmail.com