Superpesis


Haastattelussa Tommi Piirainen


Seuraavana haastatteluvuoroon pääsee yhden välikauden jälkeen paluun Reds-paitaan tekevä Tommi Piirainen. Onnistuneen IPV-kauden jälkeen Piirainen meni Tampereen kautta Kempeleen Kiriin, jossa kausi oli vaikea. Nyt hän palaa Imatralle suurella itseluottamuksella.

Tommi Piirainen on Sotkamon Jymyn kasvatteja ja lajivalinta oli pesäpallopitäjässä helppo. Jymyn riveissä syntyi Superpesisdebyytti kaudella 2017, jolloin hän pelasi kaksi ottelua lyöden kolme juoksua. Vuodet 2013-2019 meni pääsääntöisesti Jymyn Suomensarja- ja Ykköspesisjoukkueissa. Lisäksi kauteen 2015 mahtui kymmenen ottelua Ykköspesistä Haapajärven Pesä-Kiiloissa. 

-No suunnilleen aloitin seitsemänvuotiaana. Käytännössä heti, kun sai räpylän ensimmäistä kertaa käteen. Se oli vaan sellainen tuttu turvallinen laji ja siihen oli helppo lähteä. Paljon lähti ala-asteelta, päiväkodeista ja kaikkialta kavereita mukaan. Se oli vain siellä Sotkamossa se juttu, kun ei paljon muita lajeja ollut. Lyöjäjokerina olen pelannut pääsääntöisesti aina. Se on junioreista asti tuttu rooli. Hyvin meni vuodet Sotkamossa ja paljon sain oppia. Nyt on lähdetty Suomea niin sanotusti kiertämään.

-C-junioriksi asti tuli jääkiekkoa harrastettua rinnalla, sitten tuli aika, että oli pakko jompaankumpaan lajiin alkaa panostamaan. Sitten se kääntyi luonnollisesti tähän pesäpalloon.

Kaudella 2020 Piirainen pelasi 15 ottelua Jymystä lainalla Siilinjärven Pesiksen riveissä lyöden 20 juoksua. Kauteen mahtui myös kaksi Ykköspesisottelua Oulun Lipossa. 

-SiiPessä pelasin, se oli ensimmäinen täysi Superin kausi. Se oli joukkueellekin haasteellinen vuosi ja sinne lähdin erilaisilla ajatuksilla, mutta nyt on ajatukset kasattu. Vähän liian kovilla odotuksilla lähdin SiiPeen pelaamaan ensimmäistä superpesiskautta. 

Seuraava kausi oli ensimmäinen Reds-paidassa ja kausi oli onnistunut. IPV pääsi 28 vuoden tauon jälkeen pudotuspeleihin ja myös Piiraisen kausi oli onnistunut hänen lyödessään runkosarjassa 22 ottelussa 4+46=50 juoksua. Viidessä pudotuspeleissä lyötyjä oli 11. 

-Hyvät muistot, Imatralle oli hyvä tulla takaisin, koska -21 kausi oli huippukausi Imatralla ennen kaikkea myös seuralle. Vanhat muistot palaa täällä edelleen mieleen, mitä täällä on tapahtunut silloin aikoinaan. Ilomielin tulen takaisin ja odotan, että pelataan samanlaista pesistä ja vielä vähän parempaa. Ennen kaikkea nyt olen saanut hyvin treenattua. Paljon paremmassa kunnossa olen tällä hetkellä. Kyllä itselläkin on tietynlaiset hyvät ajatukset tulevaan kauteen. 

Mennyt kausi olikin Piiraisella vaikeampi. Hän siirtyi ensiksi hallitsevan Suomen mestarin Manse PP:n riveihin. Ennen kauden alkua matka jatkui Kempeleen Kirin riveihin. Runkosarjassa 18 otteluun kertyi 11 lyötyä juoksua ja pudotuspelien kolmessa ottelussa syntyi kolme lyötyä. 

-Se oli vähän sekalainen kausi. Virheitä tulee tehtyä, voin sanoa, että oli virhe lähteä Manse PP:hen. Sitten ennen kaikkea huono treenikausi alle. Pitää nähdä joskus se kolikon kääntöpuoli ja siten oppia siitä. Piti käydä se pohjakuoppa näkemässä mitä se on ja treenasin huonosti. Sitten tuli vielä Kempeleeseen lähtö ja vähän joukkueen kanssa siellä olemista. Siihen heijastui kaikki ja itsellä vähän vaikeaa oli muutenkin silloin. Siviilipuolen asiatkin meni sekaisin ja kokonaisuudessaan oli vaikea vuosi, ei pelkästään pesiksessä. Kolmella eri paikkakunnalla asuin vuoden aikana, kolme muuttoa, työt vaihtui ja radikaali muutos töissä ja elämässä. Kaikki muuttui käytännössä vuodessa, tuli liian paljon muutoksia kerralla. Tuli niin paljon muutoksia, että ei pystynyt vaan yksiselitteisesti sisällyttämään itse kaikkea ja pysynyt perässä. Siinä tuli ylikuormaa niin sanotusti. Nyt on päästy taas oikeille raiteille. Viime kausi oli mitä oli ja nyt on uusi kausi ja uudet kujeet. 

Tulevaksi kaudeksi Piirainen päätti palata tuttuun ympäristöön ja Reds-paitaan. 

-Tänne oli helppo tulla. Siinä päätettiin muutamien ihmisten kanssa, että lähdetään nyt pelaamaan tuttuun ympäristöön. Täällä on samoja pelaajia mitä silloin oli. Tietysti pelinjohtokaksikko on muuttunut, mutta valmennustiimi on samanlainen. Tuntevat minut aikaisemmin täältä. Tänne oli hyvä tulla, tuttu väki ja seuranjohto on sama. Hyvä lähteä pelaamaan samanlaista vuotta ja vähän vielä parempaa, kuin –21.

Piiraisen mainitsema uusi pelinjohtokaksikko saa myös ylistystä. 

-Kyllä olen tykännyt. Mitä miettii tätä Imatran menneisyyttä taaksepäin, niin koko ajan ollaan menossa enemmän vahvasti urheilullisempaan suuntaan. Otetaan paljon steppejä juuri ylöspäin urheilullisesti ja pelillisesti. Mutta myös seurallisesti tuntuu, että tässä alkaa olemaan sellaista oikeaa tekemistä ja oikeannäköistä hommaa mitä pitää Superpesiksessä olla. Imatran Pallo-Veikot haluaa olla sellainen joukkue, joka tulee pelaamaan playoffeissa koko ajan. Ettei tule tällaisia steppejä, että pelataan seuraavan kerran pleijareissa 20 vuoden päästä. Tykkään tästä, että porukka on suhteellisen nuori, ja on sellaista tietynlaista halua kehittyä ja mennä porukalla eteenpäin. 

Viime kaudella IPV:n ongelmaksi muodostui kotiuttajan puute. Nyt joukkue hommasi parikin kotiutustaitoista pelaajaa ja Piirainen näkee tilanteen olevan jopa kautta 2021 parempi. 

-On hyvin tulivoimaa ja mietitään -21 vuotta, silloin minä ja (Juho) Toivola oltiin vaan. Se peli kääntyi aika lailla siihen, että jos meillä molemmilla oli huono peli, niin me ei voitettu. Ei saatu apuja silloin muualta. Nyt jos minä pelaan huonon pelin, niin uskon, että saan apuja keskipalkista. Ei koko ajan tarvitse minun onnistua, eikä pystykään olemaan niin, että koko ajan lyön pinnoja. Nyt saan apuja keskipalkista ja tykkään siitä, että ollaan laajemmalla rintamalla tässä kotiuttamisessa. 

Joukkueen Halli SM päättyi kahteen tappioon, mutta Piirainen on ollut tyytyväinen hallikauteen. 

-Hallikausi on mennyt hyvin, olen ollut todella tyytyväinen. En ole ikinä ollut mikään hallipesispelaaja. Vaikka nyt ei ole vielä mailan varressa näkynyt, niin meidän pitää myös se muistaa, että olosuhteet on aivan eri kuin kesällä. Tuolla pelataan hallissa ja on seitsemän astetta lämmintä. Pallo ei liiku niin hyvin ja saumat on vaikeita lyödä puhki. Mennään sitten kesällä Ukoskaan, siellä on 20 astetta lämmintä niin peli on ihan erinäköistä. On täysi luotto itseen ja (Vesa) Toikka luottaa myös minuun, että kyllä se kesä sieltä tulee. 

Fuengirolan avauspeliin on aikaa vielä puolitoista kuukautta. Joukkue kokoontuu sitä ennen kahden leirin merkeissä. Joukkueelle on suunniteltu myös vielä harjoituspelejä, joista tiedotetaan tarkemmin myöhemmin.

-Meillä tulee vielä yksi hallipeli, pelataan Lohea vastaan ennen Fuengirolaa huhtikuun puolella. Tykkään tästä hommasta, että lähdetään vasta myöhemmin sinne. Ei lähdetä vielä maanantaina, vaan vasta torstaina. Asia on meidän kannalta paljon parempi, kun peli tulee äkkiä ja ei tarvitse koko viikkoa odottaa. Se tulee olemaan tietyllä tavalla vaikeaa, kun mennään äkkiseltään 20 asteen helteeseen pelaamaan. Ulkopelaajille kroppa on paljon kovemmilla, kun Suomesta tullaan kylmästä lämpöön pelaamaan. Ei treenata tietenkään niin paljon ennen peliä. Mukavaa on lähteä sinne pelaamaan niistä oikeista tulevan kesän tärkeistä pisteistä. Siinä on sen jälkeen kolmen viikon paussi ennen kuin mennään Alajärvelle. Siihenkin väliin saatiin onneksi pari harkkamatsia. Pakko on pelata ja saada tämä joukkue hitsaantumaan yhteen heti alusta asti. Kova alku tulee olemaan heti, mutta ennemmin kohtaan toukokuussa kärkiseurat kuin heinäkuussa.

Tulevan kauden tavoite osoittaa Piiraiselta löytyvän hyvin itseluottamusta. 

-Tavoite on kova, mutta realistinen, että pystyn pelaamaan paremman kauden kuin –21 vuonna. En ole vielä sellaista juoksulukemaa antanut, mutta tulla nostamaan tasoa vielä siitä vuodesta. Tietenkin se vaatii, että onko Vesselillä (Vesa Toikka) merkit päällä, päästäänkö lyömään ja saadaanko tilannetta? Kyllä kuitenkin uskon, että tilannettakin saadaan. Sitten se on vaan itsestä kiinni, jos onnistun, niin sitä enemmän saan lyöntivuoroja.

Pidemmän tähtäimen tavoite pesäpalloilijana on niin ikään korkealla. 

-Kyllä on tavoite päästä Superin huipulle. Kyllä minä sinne haluan. Näen ja moni muukin näkee, että on potentiaalia päästä oikeasti kärki lyöjäjokereihin, kun hommat tehdään vain oikein. Se on tavoite, enkä sitä kiellä. Ja ennen kaikkea, mahdollisesti lähivuosina pelata mitalista. Kultahan se ainoastaan kiiltää silmissä. Tavoite on päästä pelaamaan siitä kirkkaimmasta, ja sen eteen teen töitä, en minä muuten tätä tekisi. Kiima ja halu on voittaa. Vaikka tulen tänne ja pelataan pudotuspelipaikasta, mutta silti joka ilta pelataan sata lasissa ja aina pitää olla vain voitto mielessä. Ei sillä lailla, että nyt pelataan kärkiseuraa vastaan ja lähdetään vain katselemaan, että mites ne pojat pelaa siinä? Pitää lähteä haastamaan ja voittamaan. Niistäkin peleistä nähtiin -21 vuonna, kun saatiin kärkiseuroilta pisteitä, niin ne oli todella tärkeitä.

Aikaisemmin Piiraisen mainitsemat siviilipuolen asiat on nyt kunnossa.

-Asun Tampereella ja tällä hetkellä YIT:llä töissä, muutan Imatralle huhtikuussa heti Fuengirolan jälkeen. YIT:llä painan tällä hetkellä duunia ja työnantajan kanssa on saatu kaikki sovittua. Tällä hetkellä tilanne on niin hyvä kuin vain olla voi. Saan mennä niin paljon pesäpallon ehdoilla kun on tarvista. He antavat minulle niin paljon löysää pesäpallon eteen, että pystyn pelaamaan niin paljon pitkään kuin vaan haluan ja kroppa kestää. Olen erittäin tyytyväinen tähän työtilanteeseeni ja siviilipuolen asioihin. 

Tampereella myös omatoiminen harjoittelu on sujunut mallikkaasti.

-Pääsen hyvin salille, juoksemaan ja lyömään. Olen tykännyt, että saa lyödä paljon. Minun pitää hakata paljon toistoja talvella, sitten ollaan Imatrallav iikonloppuisin leireillä ja päästään lyömään pitkältä. Kaikki haluaa puhua viime kaudesta, se on ollutta ja mennyttä ja välillä pitää astua harhaan. Nyt minulla on takana erilainen harjoitustalvi, vähän samanlainen kun -21 vuonna treenasin talven Jymyn mukana, silloin hakattiin paljon toistoja verkoilla. Peilaan myös tulevaa kautta siihen, että lyön myös paljon toistoja nyt. Siten saadaan itselle sellaista hyvää mieltä, tuntumaa mailaan ja luottoa itseensä.

Imatra on tehnyt Piiraiseen vaikutuksen myös kaupunkina.

-Kyllä minä tästä pidän, täällä saa kaiken mitä tarvitsee. Täällä saan olla niin sanotusti pelkkänä ammattiurheilijana, saan joukkuetreenien ohella tehtyä laadukasta omatoimista ja vielä itseään parempaan kuntoon. Uskon, että tulevana kesänä tulen olemaan parhaassa kunnossa ikinä mitä näinä aikaisempina vuosina! 

 

Samuli Pulkkinen samuli.17@hotmail.com